Meerjarenonderhoudsbegroting (MJOB)
Ben je verantwoordelijk voor het beheer van een gebouw met een of meerdere liften? Bijvoorbeeld als lid van een VvE of werknemer van een woningcorporatie, woningbouwvereniging of gebouwbeheerder? Dan ben je verantwoordelijk voor het opstellen van een meerjarenonderhoudsbegroting (MJOB).
Contact opnemenMJOB of MJOP?
Een meerjarenonderhoudsbegroting (MJOB) wordt ook wel een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) genoemd. Deze twee benamingen houden hetzelfde in, namelijk een rapport dat inzicht geeft in noodzakelijk onderhoud en bijhorende kosten.
Waarom een MJOB voor liften?
Als gebouwbeheerder is het noodzakelijk dat je de lift(en) opneemt in de MJOB van een gebouw. Zo krijg je inzicht in de status van je lift(en) en ontdek je welke werkzaamheden en kosten er nodig zijn in de komende 10 tot 30 jaar. Daarnaast komen de onderhouds- en mogelijke reparatiekosten zo niet als een verrassing.
Ook helpt een MJOB je bij het beoordelen van verschillende offertes van onderhoudspartijen. Dankzij het inzicht uit de MJOB ontdek je of een onderhoudsvoorstel goed in elkaar zit en of een onderhoudspartij in staat is om kwaliteit te leveren. Uiteindelijk breng je met een MJOB in kaart hoeveel geld er elk jaar nodig is om de kosten voor gezamenlijk onderhoud te dekken.
Hoe stel je een MJOB op voor liften?
Als gebouwbeheerder kun je zelf een MJOB opstellen. Je hebt echter veel ervaring en technische kennis van liften nodig om de status, resterende levensduur en kosten te bepalen. Daarom besteden veel beheerders dit uit aan een liftadviseur of -leverancier, zoals wij. Hieronder vind je in 2 eenvoudige stappen hoe je jouw MJOB opstelt met behulp van een van onze liftadviseurs.
Stap 1: Liftinpectie uitvoeren
Het opstellen van een MJOB begint met een liftinspectie volgens de NEN 2767-norm voor conditiemetingen. Er komt dan een liftadviseur of -expert langs om de lift te keuren. Hij of zij bekijkt de binnenkant van de lift, maar werpt ook een blik in de liftschacht en machinekamer.
Tijdens een inspectie wordt op de volgende liftonderdelen gelet:
- Aandrijving: motor, machine, tractieschijf en draagkabels;
- Besturing: hoofdstroomrelais, snelheidsregelaar, schacht- en liftkooitableaus en accu’s voor noodstroom;
- Liftkooi: liftgeleiders, wielen, kooi- en noodverlichting en spreek;
- Schachtdeuren, kooideuren en deurmotor inclusief fotocel(lijst) en 3D-sensoren;
- Schachtput: de buffers van de liftkooi, tegengewicht en spanwiel;
- Snelheidsbegrenzer en bijbehorende kabels.
Stap 2: Rapport opstellen
Na de liftinspectie verwerkt de liftadviseur of -expert de status van de lift in een overzichtelijk rapport: een MJOB. Hierin geven we ieder liftonderdeel een score: (1) uitstekend, (2) goed, (3) redelijk, (4) matig, (5) slecht of (6) zeer slecht. Zo krijg je inzicht in de huidige status van de lift en de onderdelen hiervan. Daarna bepalen we welke actie er nodig is per liftonderdeel: reinigen of afstellen, vervangen, revisie of modernisering.
Moet je een onderdeel vervangen? Dan geven wij aan in welk jaar dit moet gebeuren en wat de verwachte kosten zijn. Stel dat de draagkabels van jouw lift in het MJOP de status ‘goed’ krijgen, maar je deze wel over vijf jaar moet vervangen, dan geven wij aan dat je in jaar X een X bedrag moet besteden aan nieuwe draagkabels. Zo kun je alvast rekening houden met deze toekomstige kosten. Het MJOB laat zien hoeveel geld je per jaar kwijt bent aan je lift en hoeveel geld je dus in totaal moet reserveren over een tijdsbestek van bijvoorbeeld 20 jaar.
Contact met ons opnemen
Wil je meer weten over de meerjarenonderhoudsbegroting (MJOB) of wil je dat wij samen met jou een MJOB opstellen? Neem dan contact met ons op.
Contact opnemen