Een meerjaren onderhoudsplan (MJOP) opstellen voor je lift: hoe werkt het?
Ben je verantwoordelijk voor het beheer van een gebouw met een of meerdere liften? Bijvoorbeeld omdat je lid bent van een VvE of werkt voor een woningcorporatie / woningbouwvereniging of gebouwbeheerder? Dan ben je verantwoordelijk voor het opstellen van een meerjarenonderhoudsplan (MJOP). Hierin staat welk onderhoud de komende jaren nodig is en wat de kosten hiervan zijn. Ook voor de lift(en) in je gebouw moet er een MJOP komen. Zo’n MJOP opstellen is best ingewikkeld en soms heb je er simpelweg geen tijd voor. In deze blog vertellen we hoe wij je kunnen helpen met het opstellen van een MJOP voor liften en waar je op moet letten.
Wat is een MJOP?
Een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) is een rapport waarin staat welk onderhoud plaats moet vinden en wat de kosten hiervan zullen zijn. Gebouwen van overheidsinstanties, woningcorporaties, onderwijsinstellingen, hotels en zorgorganisaties hebben vaak al heel lang een MJOP. Sinds 1 januari 2018 is het voor Vereniging van Eigenaren (VvE’s) opgericht in of na 2008 ook verplicht om een jaarlijks een minimumbedrag te reserveren voor onderhoud en herstel van het gebouw.
Een MJOP geeft specifiek weer:
- Welke onderhouds- en herstelwerkzaamheden en duurzaamheidsmaatregelen plaats moeten vinden.
- Wanneer deze werkzaamheden moeten plaatsvinden in een minimale periode van 10 jaar.
- Wat de kosten van de werkzaamheden zijn.
Een MJOP geeft dus inzicht op welke momenten gemeenschappelijke onderdelen van een gebouw vervangen of gerestaureerd moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan het dak, de gevel, het trappenhuis, de kozijnen en natuurlijk de lift(en).
Heeft jouw gebouw één of meerdere liften? Dan is het verstandig om voor je lift(en) dus ook een MJOP op te stellen. Zo komen de onderhouds- en mogelijke reparatiekosten niet als een verrassing. Daarnaast helpt een MJOP jou bij het beoordelen van verschillende offertes van onderhoudspartijen. Dankzij het inzicht uit de MJOP ontdek je of een onderhoudsvoorstel inhoudelijk goed in elkaar steekt en een onderhoudspartij in staat is om kwaliteit te leveren. Uiteindelijk breng je met de met een MJOP in kaart hoeveel geld er jaarlijks nodig is om de kosten voor gezamenlijk onderhoud te dekken.
MJOP voor liften
Een lift heeft tegenwoordig een gemiddelde levensduur van 15 tot 20 jaar. Dit is afhankelijk van het type lift, het merk en de intensiteit van gebruik. Onze liften overschrijden deze levensduur door de hoge kwaliteit over het algemeen ruim, maar er zijn ook diverse merken die al naar 10 tot 12 jaar aan vervanging toe zijn. Maar hoe lang een lift ook meegaat: tijdens de levenscyclus van een lift is er liftonderhoud en liftrenovatie nodig. Bijvoorbeeld door slijtage van liftonderdelen of verouderde techniek. Het is daarom noodzakelijk dat je als gebouwbeheerder de lift(en) opneemt in de MJOP van een gebouw. Zo krijg je inzicht in de status van je lift(en) en ontdek je welke werkzaamheden en kosten er nodig zijn in de komende 10 tot 30 jaar.
Het opstellen van een MJOP voor liften
Het is mogelijk om als gebouwbeheerder zelf een MJOP op te stellen. Het is dan wel belangrijk dat je voldoende technische kennis van liften hebt. De status, resterende levensduur en kosten bepalen van de verschillende liftonderdelen is lastig en vergt de nodige kennis en ervaring met liften. Daarom besteden veel partijen dit uit aan een liftadviseur of liftleverancier. Zo win je op individueel installatieniveau een apart advies in.
Liftinspectie
Het opstellen van een MJOP voor een lift begint met een grondige liftinspectie volgens de NEN 2767-norm voor conditiemetingen. Tijdens een liftinspectie komt een liftadviseur of liftexpert bij jou langs om de lift te keuren. Hij bekijkt de lift van de binnenkant, maar ook werpt hij een blik in de liftschacht en de machinekamer (indien aanwezig). Zo ontdekt hij wat de status is van de lift en daarna verwerkt hij dit tot een overzichtelijk rapport.
Tijdens een liftinspectie letten we op de volgende liftonderdelen:
- Besturing: hoofdstroomrelais, snelheidsregelaar, schachttableaus, liftkooitableaus en de accu’s voor noodstroom.
- Aandrijving van de lift: motor, machine, tractieschijf en draagkabels.
- Snelheidsbegrenzer en bijbehorende kabels.
- Tegengewicht, bijbehorende liftgeleiders en spanwielen.
- Liftkooi: liftgeleiders, wielen, kooi- en noodverlichting, spreek.
- Schachtdeuren, kooideuren en deurmotor, inclusief fotocel(lijst) en 3D sensoren.
- Schachtput: de buffers van de liftkooi, tegengewicht en spanwiel.
MJOP-rapport
Na de liftinspectie stellen we een MJOP-rapport op. Zijn alle liftonderdelen nagelopen en gecontroleerd? Dan geven we ieder liftonderdeel een score: (1) uitstekend, (2) goed, (3) redelijk, (4) matig, (5) slecht of (6) zeer slecht. Zo geven we inzicht in de huidige status van de lift en haar onderdelen. Daarna bepalen we welke actie er nodig is per liftonderdeel: reinigen/afstellen, vervangen, revisie of modernisering.
Moet een onderdeel vervangen worden? Dan geven wij aan in welk jaar dit moet gebeuren en wat dit naar verwachting kost. Stel de tractieschijf en draagkabels van jouw lift krijgen in het MJOP rapport de status ‘goed’, maar moeten over vijf jaar wel vervangen worden. Dan geven wij aan dat je in het jaar 2025 een X bedrag moet besteden aan een nieuwe tractieschijf en draagkabels. Zo kun jij alvast rekening houden met deze toekomstige kostenpost. Uiteindelijk laat het MJOP-rapport je zien hoeveel geld je kwijt bent per jaar aan je lift. En hoeveel geld je dus totaal moet reserveren over een tijdsbestek van bijvoorbeeld 20 jaar.
MJOP: goed om te weten
Houd bij het aanvragen, opstellen en gebruiken van MJOP’s rekening met het volgende:
- Een MJOP kun je vaak laten opstellen voor een periode van 10 tot 30 jaar. Wij raden je altijd aan om een MJOP voor minimaal 20 jaar te laten maken. Zo heb je inzicht over een langere periode en kan er een realistische inschatting worden gemaakt van alle liftonderdelen.
- Een MJOP geeft alleen de grote vervangingen, moderniseringen en renovaties weer. Bijvoorbeeld de vervanging van een tractieschijf. Kleine werkzaamheden en reparaties, zoals een vervanging van een accu of een lampje, staan niet in een MJOP. Deze vervangingen en reparaties vinden vaak plaats tijdens een liftonderhoudsbeurt. Hou er rekening mee dat deze (weliswaar vaak lage) kosten niet zijn opgenomen in de MJOP.
- Een MJOP is niet in beton gegoten. Een liftexpert of liftadviseur inspecteert jouw lift grondig en schat de toekomstige werkzaamheden en kosten zo goed mogelijk in. Desondanks blijft het een momentopname. Een verandering kan ervoor zorgen dat bepaalde werkzaamheden eerder plaatsvinden of qua kosten anders uitvallen. Stel bijvoorbeeld dat meer bewoners in een appartementencomplex de lift gaan gebruiken. Grote kans dat bepaalde liftonderdelen door slijtage dan iets eerder vervangen moeten worden.
Vraag een liftinspectie aan
Wil jij weten wat de status van jouw lift is? Of heb je hulp nodig bij het opstellen van een MJOP? Vraag dan vrijblijvend een liftinspectie aan of neem contact met ons op voor vragen. Onze liftinspecteurs komen graag een keer bij je langs.