De website wordt helaas niet ondersteund door de betreffende browser. We raden je aan om de website in een ander browser te bekijken.

Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht
Filter zoekresultaten
Alles
Pagina
Project
Nieuws bericht
Blog bericht
Quality in Motion link naar website

Gemengd wonen en het gebruik van de lift

Blog - Geplaatst op 24 november 2020

Een gebouw waar eigenaren én huurders wonen noemen we een gemengd complex. Gemengd wonen komt steeds vaker voor. Het betekent zowel het appartementsrecht als het huurrecht onder één dak. Hierdoor ontstaat een mix van belangen. Wat is de invloed op liftonderhoud en gebruik van de lift? We gaan dieper in op gemengd wonen en geven tips.

Hoe gemengd wonen precies werkt: in het kort

Een gemengd complex heeft ook een Vereniging van Eigenaren (VvE). Dat is wettelijk verplicht. Daarin zitten de eigenaren van de koopappartementen én de woningcorporatie die appartementen verhuurt. De woningcorporatie behartigt de belangen van de huurders. Die zitten zelf niet in de VvE. In de jaarlijkse ledenvergadering van de VvE worden besluiten genomen over bijvoorbeeld het herstellen of vervangen van het dak. Of het onderhoud van de lift.

Het lastige speelveld van besluitvoering

De structuur van gemengd wonen lijkt overzichtelijk. Maar het zorgt vaak voor uitdagingen, blijkt uit onderzoek (pdf). De complexiteit heeft iets weg van een volleybalwedstrijd waarin de eigenaren van appartementen volleybalregels hanteren en de huurders voetvolleyregels. Met de woningcorporatie als scheidsrechter ertussen in. Het doel is hetzelfde: de bal moet naar de overkant. Maar de spelers kunnen niet op dezelfde regels worden aangesproken. Zo is het ook in een gemengd wooncomplex. Dit kan leiden tot onduidelijkheden en lastige besluitvoering. Zoals bijvoorbeeld over onderhoud of renovatie van de lift.

Tips over liftgebruik bij gemengd wonen

Huurders kunnen zich door het moeilijke speelveld slecht vertegenwoordigd voelen in het complex. Zeker als er problemen zijn in het gebouw, zoals storingen of kapotte onderdelen in de lift. In de praktijk blijkt dat huurders zich dan met de nek aangekeken voelen door kopers. Zowel kopers als huurders voelen zich vaak in situaties onmachtig omdat in veel gevallen de grooteigenaar en VvE naar elkaar wijzen. We geven een aantal tips om eventuele spanningen over het liftgebruik te voorkomen.

icoon met planningsoverzichtNeem de lift op in het meerjarenonderhoudsplan (MJOP) voor het gebouw. In dit plan staat welk onderhoud de komende jaren nodig is en wat de kosten hiervan zijn.  Dit schept duidelijkheid en voorkomt verrassingen voor onverwachte kosten, wat kan leiden tot een ingewikkelde stemming. Lees meer over het opstellen van een MJOP.

icoon vervangen onderhoudGoed onderhoud voorkomt problemen. In de praktijk blijkt dat de complexe structuur in gemengde complexen leidt tot lange communicatielijnen. Dit zorgt voor ergernis en vertraging na bijvoorbeeld een reparatiemelding over een kapotte lift. Goed onderhoud verkleint de kans op storingen en andere problemen. Onze servicemonteurs weten precies wat te behandelen en wanneer. Wisselen van onderhoudspartij?

Kies voor een veilige lift. Weleens gedacht aan een systeem voor toegangscontrole bij de lift? Dit werkt op basis van het intoetsen van een bepaalde code zodat niet zomaar iedereen de lift kan gebruiken. Het systeem kan ook gericht naar bepaalde verdiepingen sturen. Dit verkleint de kans op onderlinge verwijten tussen eigenaren en huurders. Deze oplossingen zijn bijvoorbeeld mogelijk in onze nieuwe Corporatielift.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Verminder de kans op spanningen tussen appartementseigenaren en huurders met betrekking tot de lift door de lift op te nemen in het MJOP, goed onderhoud uit te voeren en te kiezen voor een veilige lift. Onze adviseurs denken graag vrijblijvend met je mee over wat we precies voor jou kunnen betekenen. Neem contact met ons op of lees meer over liftonderhoud.

Vrijblijvend contact opnemen Onderhoudsbrochure

"In 10 jaar tijd heeft de lift maar 2 keer stilgestaan"

‘’Deze appartementen zijn enorm in trek. Zijn VvE heeft het goed voor elkaar. Door een sterk MJOP wordt er op de juiste manier geïnvesteerd in de toekomst en heeft men voldoende in kas.

Lees meer over "In 10 jaar tijd heeft de lift maar 2 keer stilgestaan"

5 tips om liftstoringen te voorkomen

Liftstoringen voorkomen is beter dan oplossen. Wist jij dat je iets kunt doen om liftstoringen te voorkomen? Bekijk onze 5 praktische tips.

Lees meer over 5 tips om liftstoringen te voorkomen

Liftrenovatie: zo informeer je de bewoners

Liftrenovaties zijn nodig en onvermijdelijk. Het heeft impact op de bewoners. Hoe informeer je precies over een liftrenovatie? We geven vijf tips.

Lees meer over Liftrenovatie: zo informeer je de bewoners