Als belegger wil je zoveel mogelijk uit je vastgoedinvestering halen. Om een zo hoog mogelijk rendement te behalen, is het verstandig om te oriënteren.
Leasemodellen en hun relatie met de circulaire economie
Leasen is hot. Op de werkvloer, bij autoliefhebbers maar ook op Building Holland 2019 hoor je de term over de beursvloer gaan. Wij spraken met de bezoekers van Building Holland over hun ervaring met leasen, het verschil tussen diverse leasemodellen en hun relatie met circulariteit.
Leasen: thuis
Wat lease jij al thuis? Televisies, fietsen of zelfs een spijkerbroek: dat de leasemogelijkheden tegenwoordig oneindig zijn, bevestigden ook de aanwezigen op Building Holland. “Theoretisch gezien lease ik mijn hele huis door middel van mijn hypotheek” noemt een bezoeker. Waarna zijn buurman vertelt: “Ik heb geen hypotheek want ik huur een appartement, maar ik lease wel een lift samen met alle bewoners van het complex”. Een auto en telefoon staan op een gedeelde eerste plek in de privéleasesferen. Toch moet het concept van leasen wel passen bij je mindset. Een kleine groep hield het liever bij kopen.
Leasen: werkvloer
En hoe zit het op de werkvloer? Vooral als het om grote kapitalen gaat, zoals bij transportmiddelen, machines en liften, is leasen voor veel bedrijven in de bouwsector interessant. In de kantoorsferen zijn kopieermachines, koffieautomaten en computers gewaardeerde leaseproducten. Een opvallende nieuwkomer is het leasen van duurzame LED verlichting. LED levert sowieso energiebesparing op ten opzichte van conventionele verlichting. Maar deze duurzame variant bevat ook nog slimme sensoren die de felheid van het licht aanpast op de aanwezige hoeveelheid daglicht. Tenslotte vertelt een projectontwikkelaar: “Binnen woningbouwprojecten wordt het leasen van gevels, tapijttegels, interieurbeplanting en wasmachines steeds populairder. Een goede zaak, als je het mij vraagt!”
Leasen: waarom?
Ontzorgen, zekerheid en een lage kostprijs zijn veelgenoemde redenen om te leasen. “Ik wil wel de lusten, maar niet de lasten”, noemt een bezoeker van Building Holland. De maandelijkse kosten blijven gelijk, dus van onvoorziene kosten is bij leasen geen sprake. Gaat er iets kapot? Dan is de service inbegrepen. Daarom wordt leasen ook wel ‘product as a service’ genoemd. Maar dat is niet alles. Goede product as a service modellen helpen de overgang naar een circulaire economie te faciliteren. Bij operational lease blijft de leverancier eigenaar van het product, waardoor de economische prikkel om de levensduur te verlengen en materialen te gaan hergebruiken dus ook bij de leverancier ligt. Hij voelt zich verantwoordelijk voor een optimale circulaire omgang en weet als geen ander wat het product nodig heeft aan onderhoud.
Diverse leasemodellen: de verschillen
Maar niet ieder leasemodel is een product as a service model. Hier heerst veel spraakverwarring over. Je spreekt pas van een product as a service model als naast de service, ook de prestatie van het product gewaarborgd is door middel van boeteclausules en KPI’s. De klant betaalt alleen als het product werkt. Is de prestatie niet gewaarborgd? Dan spreek je enkel van lease als financieringsoplossing. Daarnaast is niet ieder product as a service model ook circulair. Neem bijvoorbeeld financial lease. In tegenstelling tot operational lease wordt de klant bij deze constructie aan het eind van het contract automatisch eigenaar, waardoor de prikkel om materialen te gaan hergebruiken niet aanwezig is.
Product as a service: van bezit naar gebruik
Bij Mitsubishi is liftlease een combinatie van product as a service en circulariteit met M-Use®: een circulair model voor liften waarbij wordt afgerekend op gebruik. Naast dat dit product as a service model hoge investeringskosten voorkomt, staat hergebruik en recycling voorop. De circulaire omgang met materialen en onze expertise over liftonderhoud brengen een langere levensduur met zich mee in vergelijking met gekochte liften. En het serviceaspect? Die wordt extra belangrijk bij een onoverkomelijke liftstoring. Bij spoed is onze monteur binnen een uur ter plaatse. Op welk tijdstip dan ook.