In het kader van circulair bouwen is leasen ook in de bouwsector populair. Lees hier het verschil tussen diverse leasemodellen en hun relatie met circulariteit.
Recht van opstal als juridische oplossing voor nieuwbouwliften
Start je als projectontwikkelaar een nieuwbouwproject? Dan maak je veel beslissingen over de investeringen die je gaat doen in het project. Eén van de keuzes gaat over de lift(en) in een gebouw: ga je een lift kopen of neem je er één in bruikleen? Kies je voor een gebruiksmodel zoals M-Use®, dan wil je dat de eigendomsstructuren goed geregeld worden. Dit kan dankzij recht van opstal. Maar wat is recht van opstal precies? Hoe werkt recht van opstal bij M-Use®? En welke voordelen levert het op?
Wat is recht van opstal?
Het recht van opstal is het recht om in, op of boven een onroerende zaak (bijvoorbeeld een stuk grond) van iemand anders, gebouwen, werken of beplantingen te plaatsen en in eigendom te hebben. Ook wel recht van opstal. Bijvoorbeeld een lift die in andermans gebouw zit, wordt het opstal genoemd. De eigenaar van de lift wordt de opstaller genoemd. Met een opstalrecht is het mogelijk om een lift in een gebouw te plaatsen, waarmee de liftleverancier eigenaar blijft. Zonder dat recht zou een lift bij plaatsing in een gebouw eigenaar worden van jou als gebouw- en grondeigenaar.
Het recht van opstal biedt dus juridisch uitkomst om een nieuwe lift in een gebouw te plaatsen, waarbij een liftleverancier eigenaar blijft. Het vestigen van een recht van opstal gebeurt via een notariële akte. Daarin staan de afspraken tussen de liftleverancier (de eigenaar en opstaller) en de grond- en gebouweigenaar (afnemer van de lift). Denk aan afspraken over de duur van het recht en verplichting tot betaling van een geldsom. Daarnaast zal in de notariële akte staan dat de liftleverancier over de grond van de grondeigenaar mag lopen en toegang krijgt tot het gebouw. Dit is bijvoorbeeld belangrijk als liftmonteurs liftonderhoud willen doen, waarmee het goed functioneren van de lift kan worden gewaarborgd.
Hoe werkt recht van opstal bij M-Use®?
Met een gebruiksmodel zoals M-Use® koop je geen nieuwe lift, maar neem je een nieuwe lift van Mitsubishi Elevator Europe in gebruik. Wij blijven lifteigenaar en daarmee verantwoordelijk voor de prestaties, beschikbaarheid en onderhoud van de lift. Er wordt een gebruikersovereenkomst opgesteld waarin we afspraken maken en een samenwerking aangaan voor 30 tot 40 jaar. De eigendomsstructuur van de lift leggen we vast in een standaard contract voor recht van opstal. Dit document hebben wij samen twee juridische partijen, AKD en Houthof Buruma advocaten, opgesteld. Het contract richt zich specifiek op liftgebruiksmodel-constructies en is bij Nederlandse wet geaccepteerd. Daarnaast is het inzetbaar in verschillende situaties, waarmee alle partijen veel juridische kosten besparen.
Voordelen voor nieuwbouwprojecten
Een recht van opstal constructie helpt bij het bepalen van de eigendomsstructuren en zorgt ervoor dat het juridische wordt vastgelegd. Dit opent de deur om voor een gebruiksmodel zoals M-Use® te kiezen, in plaats van een lift aan te schaffen op traditionele wijze. Naast een goedwerkende lift, levert M-Use® enkele interessante voordelen op.
1. Minder kosten, meer marge
Als ontwikkelaar heb je vaak een realisatiesom waarmee je verschillende investeringen in het gebouw moet doen. Een van de kostenposten is de lift. Stel je kiest ervoor om een lift aan te schaffen op een traditionele wijze, dan kost dat je in één klap een deel van je startkapitaal. Bij een gebruiksmodel als M-Use® hoef je deze investering niet te doen en dit scheelt in je bouwkosten. Zo houd je meer marge over als je het gebouw verkoopt.
2. Zelf de investering bepalen
De aanschaf van een nieuwe lift is een forse investering. Bij ons M-Use® model mag je zelf bepalen hoe hoog jouw initiële investering is voor een nieuwe lift. De rest verrekenen we in het jaarlijkse bedrag dat je betaalt tijdens de gebruiksperiode. Op deze manier betalen huidige en toekomstige gebouweigenaren eerlijk mee aan de lift. Aangezien wij eigenaar blijven van de lift, is het gebruikelijk dat de initiële investering van jouw kant € 0 is. Mocht je dit anders willen, dan verrekenen we dit uiteraard ook eerlijk in de eigendomsstructuur. Een ander voordeel is dat na de eerste contractperiode van 20 jaar, je met dezelfde M-Use® lift nog eens 20 jaar door kan. Omdat er niet opnieuw geïnvesteerd hoeft te worden in een nieuwe lift, kunnen de jaarlijkse gebruikskosten verder omlaag.
3. Betalen voor gebruik
We bepalen je jaarlijkse bedrag wat je betaalt voor een M-Use® lift op basis van het daadwerkelijke liftgebruik. Maak je minder ritten dan verwacht? Dan betaal je ook minder. Bovendien zijn wij risicodrager. Dus als er iets kapot gaat aan de lift, dan vervangen wij dit. De kosten voor reparaties, vervangingen en liftkeuringen door derden liggen bij ons.
Meer weten?
Wil je toch nog meer weten over recht van opstal? Of wil je advies over hoe M-Use® past in jouw nieuwbouwproject? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Een van onze adviseurs helpt je graag!