Hernieuwde maatregelen treffen woningcorporaties en VvE’s. Ook op het gebied van liftgebruik. Hoe blijf je veilig de lift gebruiken? Lees het hier.
Vergrijzing vergroot het belang van verticale mobiliteit
Steeds meer 65-plussers maken deel uit van onze totale bevolking. Die vergrijzing is van invloed op de manier van wonen. Denk aan aangepaste woningen en meer zorg aan huis. Zorgconcepten werken steeds vaker samen met woningcorporaties. Langer zelfstandig wonen vraagt om aanpassingen in wooncomplexen. Ook wat betreft liftgebruik.
Vergrijzing: waar hebben we het precies over?
Nederland vergrijst steeds verder. Uit cijfers van het CBS blijkt dat ongeveer 19% van de bevolking 65 jaar of ouder is. En dit percentage blijft oplopen. De verwachting is dat in 2035 een kwart van de bevolking – oftewel: 4,5 miljoen – 65-plusser is. Ouderen zijn honkvast en gehecht aan hun woning of woonomgeving. Vaak wonen ze tientallen jaren op dezelfde plek, ook omdat er steeds meer mogelijkheden zijn om langer thuis te blijven wonen.
Waarom verticale mobiliteit in wooncomplexen belangrijk is
Speciale voorzieningen of aanpassingen stellen mensen in staat langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van beugels in de douche of het toilet. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat traplopen een grote rol speelt in het wel of niet thuis blijven wonen. Ouderen vinden het belangrijk om vanuit de woonkamer zonder traplopen in de keuken, badkamer, slaapkamer of het toilet te kunnen komen. In wooncomplexen is dit vaak het geval.
Aan woningcorporaties de taak hier rekening mee te houden in de gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen. Ook als het gaat om de algemene veiligheid in het gebouw. En natuurlijk op het gebied van verticale mobiliteit: de lift.
Wat belangrijk is bij een lift voor woningcorporaties
Extra stevige en robuuste storingsgevoelige onderdelen.
Zoals bijvoorbeeld deuren en plafonds. Zodat de onderdelen minder snel kapot gaan of kapotgemaakt kunnen worden.
Vrij verkrijgbare liftcomponenten.
Dit soort componenten zijn toepasbaar op meerdere merken en type liften. Daardoor is het bijvoorbeeld mogelijk om zonder problemen te wisselen van onderhoudspartij in de exploitatiefase.
Veiligheid en beveiliging.
Een systeem voor toegangscontrole bij de lift. Vaak op basis van het intoetsen van een bepaalde code. Zodat niet zomaar iedereen de lift kan gebruiken.
Een voordelige levensduurcyclus.
Een betaalbare aanschaf en een voordelige levensduurcyclus over een periode van 20 tot 30 jaar zijn natuurlijk ook belangrijk. Dat voorkomt verrassingen en houdt servicekosten voorspelbaar.
De levensloopbestendigheid van een lift.
Levensloopbestendigheid is de mogelijkheid om de lift aan te kunnen blijven passen op de gebruiksbehoefte. Denk aan een uitklapstoeltje of liftknoppen vanuit een rolstoel kunnen bedienen. Belangrijk in het kader van vergrijzing.
Mede op basis van deze punten ontwikkelden we samen met een onafhankelijke adviseur en een woningcorporatie de Corporatielift. Benieuwd wat we met de Corporatielift voor jouw woningcorporatie kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op.
Vrijblijvend contact opnemen
De Corporatielift: een lift speciaal voor woningcorporaties
Een betrouwbare lift met extra robuuste deuren en een vandaalbestendig plafond, voorzien van een energiezuinig LED-paneel: dat is onze nieuwe Corporatielift. De liftkooi en bediening zitten zo in elkaar dat de lift met het oog op de toekomst levensloopbestendig is. Nieuwsgierig? Lees meer over onze nieuwe lift.
Meer informatie over de Corporatielift